Dilego.cz

Jaro je tady – stěhujeme se na zahradu

21.04.2021

0

Jaro je tady – stěhujeme se na zahradu

Konečně se po dlouhé zimě oteplilo? Na nic nečekejte, oprašte židle a stolky, a zařiďte si na zahradě útulné útočiště, které si oblíbí celá rodina. A pokud Váš starý zahradní nábytek dosloužil, poradíme Vám, jak vybrat nový.

Jak vybírat zahradní nábytek

Zahradní posezení může být stejně pohodlné jako sedací souprava v obýváku. Stačí při výběru zohlednit dvě důležitá kritéria:


1. Umístění

Na nechráněné místo na zahradě patří jednoznačně nábytek z toho nejodolnějšího materiálu – umělého ratanu. Polyratan je pevný, ale zároveň dostatečně pružný, neuškodí mu přímé sluneční záření ani déšť či sníh. Navíc je také ekologický, netoxický a recyklovatelný.Zahradní set CORFU + šedohnědé podušky

Pod pergolu, na balkón či terasu můžete zvolit nábytek z jakéhokoliv jiného materiálu. Líbí se Vám víc elegantní kovové židle, pohodlná dřevěná lehátka nebo levné a bezúdržbové plastové stolky? Záleží pouze na Vašem vkusu a na finančních možnostech. V každém případě chtějte vždy kvalitu – nábytek z tvrdého dřeva, jako je teak či akácie, kovový nábytek zásadně s kvalitním nástřikem, aby hned nezreznul a plastový nábytek z tvrdšího materiálu.

STILISTA Zahradní bistro set 2 židle + stůl, dřevo

2. Údržba

Každý z výše uvedených materiálů má svá specifika, své výhody a nevýhody. Výhodou plastového nábytku je kromě nízké ceny také jednoduchá údržba. Židle a stolky z plastu stačí jen pravidelně otírat měkkým hadříkem, třeba za použití mýdlové vody nebo speciálního čističe na plasty. Zapomeňte však na drátěnku a drsné kartáče. Ty by mohly plast poškrábat a ve vzniklých rýhách se začne usazovat mnohem více nečistot.

Dalším téměř bezúdržbovým materiálem je kov. Kovový nábytek opatřený ochranným nástřikem stačí pouze otírat a na zimu uklidit na suché místo. To však platí pouze do doby, než se ochranný nátěr odloupne, typicky po pádu židle na zem. Pak je potřeba nátěr obnovit, aby kov nezačal korodovat. Při větším poškození je vhodné nábytek svěřit odborníkům.Zahradní set Rosario Balcony antracit

Dřevěný zahradní nábytek je vhodný pro kutily, kterým nevadí se čas od času chopit štětce a nábytek napustit olejem nebo nalakovat. Na židle, stoly a lehátka z tvrdého a cizokrajného dřeva je vhodné používat speciální ochranný olej na dřevo, bukové či dubové dřevo je možné i nalakovat. Na měkké dřevo (smrk a borovici) lze použít lazuru. Před každým nátěrem by měl být povrch dřeva čistý a zcela suchý.


Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh zahradního nábytku, v každém případě ho chraňte před deštivým počasím, například ochrannou plachtou či obalem, a v období, kdy na zahradě nesedáváte, ho ukliďte do garáže či zahradního domku. Díky tomu vydrží nábytek nejen čistý, ale také se prodlouží jeho životnost.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...