Dilego.cz

Kde se vzali draci

Kde se vzali draci

Pouštění draků u nás patří k nejoblíbenějším podzimním zábavám už téměř 500 let. První zmínka o této kratochvíli však pochází ze starověké Číny, z období 4. stolení př. n. l. Legendy vypráví, že draci byli využíváni ke spojení mezi lidmi a bohy, měli zahánět nepřítele nebo alespoň blížící se bouře. Číňané své draky vyráběli z bambusu a hedvábí.

 

Draci pro zdraví a sílu

 

Zhruba o 1000 až 2000 let později objevili draky i Japonci. Ti zase věřili, že zajistí zdraví pro jejich děti. Dodnes se v Japonsku 5. května na tzv. „Svátek chlapců“ vypouštějí nad domy malovaní hedvábní draci ve tvaru kaprů - kapr má dodat chlapcům sílu a odvahu.

 

V našich zemích se zvyk pouštět papírové draky rozšířil až na konci 19. století. Papír byl v té době velikou vzácností a chudší děti si mohly draka z papíru vyrobit až po zavedení velkovýroby v papírnách. A víte, proč jsme si zvykli pouštět draka právě na podzim, přestože vítr fouká i na jaře a v létě? Je to proto, že na podzim už děti nemusely pomáhat svým rodičům na poli a měly konečně trochu času na hraní.

 

Užiteční draci

 

Draci nesloužili vždy jen pro zábavu. Například pan Polock si nechal roku 1826 patentovat kočár tažený draky, který uvezl až 5 lidí, a to rychlostí 40 km/h. Benjamin Franklin zase dělal s draky pokusy s elektřinou a meteorologové využívali draky k pozorování počasí. Podobným způsobem používala draky před 1. světovou válkou i armáda. Díky speciálním úpravám někteří draci dokonce unesli lidskou posádku. Důkazem je jistý poručík Brooke-Smith, který roku 1905 vystoupal s pomocí soustavy draků do výšky 1048 m.

 

Dračí kite nebo plošný drak?

 

V dnešní době rozlišujeme draky už jen na rekreační a závodní, a podle tvaru na plošné a krabicové. Plošní draci mají obvykle tvar geometrického tvaru. Naprostou klasikou jsou kosočtverec (neboli diamond) a trojúhelník (nebo také delta). Velkou oblibu si v posledních letech získává také kite. V angličtině tento výraz znamená „drak“ v obecném slova smyslu. U nás termín „kite“ spíše představuje tažného draka, který má výborné letové vlastnosti a ve speciálně upravené podobě se používá ke sportovním účelům.

 

Nejste právě příznivci snowkitingu ani kiteboardingu? To vůbec nevadí, protože s našimi kity si užijete mnoho zábavy i na pevné zemi. Všechny disponují dvěma ergonomickými úchyty a snadno se s nimi naučí zacházet i naprostý začátečník. Dvoušňůrové ovládání zajistí snadné ovládání i našich deltových draků, které nabízíme už od 150 Kč.

 

Vyberte si některého z našich nádherně zbarvených draků, a jakmile začne foukat ze strnišť, dovolte mu, ať se pořádně proletí!

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...